Team cia – Canine in Action

Äggskalspulver

Mush vaisto

Eftersom jag plötsligt blivit hundmatsnörd, och dessutom hade massa äggskal som ville förvandlas till äggskalspulver, eller äggmjöl som jag vill kalla det!

Eftersom jag hade lite bråttom så blev första omgången lite kornig, nästa gång ska jag ha mer tålamod och mortla samt sila det ordentligt så de stora bitarna försvinner 🙂
Men just nu vill jag bara komma igång med allt och då blir jag lite ivrig.

Varför äggskalsmjöl? Kalcium mina vänner, den vanligaste mineralen i hundens kropp 🙂
Denna mineral behövs för bland annat benuppbyggnaden samt överföring av nervimpulser. Har hunden kalciumbrist kan det det till exempel synas genom att klorna flisar sig och är sköra vid klippning.

Nu är jag ingen expert inom ämnet, ännu! Men jag hittade lite läsning här som jag tycker ni kan kika in på om andan faller på och ni känner för att lära er mer om cellmembranens genomtränglighet, propositionerna mellan kalcium och fosfor osv. Intressant läsning!

Första satsen med äggmjöl gjorde jag genom att

  1. Torka skalen i kylen. Jag sköljde av skalen och la tillbaka dem i förpackningen helt enkelt. Sen fick dom torka till där tills jag hade tid att mala ner dem.
  2. Peta bort skalbiten med färgstämpeln på. Tycker kanske att färgämnen är onödigt att mata djur med, om man inte måste 🙂
  3. Mal ner skalen med en kaffekvarn. Gärna en snygg kvarn från Zassenhaus!

zassenhaus

zassenhaus

zassenhaus

Har man nu ingen Zassenhauskvarn så kan man även mortla äggskalen i en vanlig mortel. Det fick jag göra ändå eftersom kvarnen, även om den är snygg, inte malde ner äggskalen till rätt mjölighet.. Vilket ni såg på bild nr 1 🙁

Då kan man

  1. Skölja skalen och peta bort färgstämpeln, även denna gång.
  2. Sedan lägga dom i ugnen, ca 100 grader, tills de torkat.
  3. Låt skalen svalna en aning om du vill.
  4. Mortla till önskad mjölighet (har du en Zassenhauskvarn så kan den stå snyggt vid sidan av och se vacker ut).

mortel

äggmjöl

Lycka till sötnosar!!

Kommentera