Team cia – Canine in Action

Alfarullningar, slag i huvudet och koppelsnärtar

Golden retriever kiss

Under helgen på Ryda i Borås var inte allt bara frid och fröjd bland ekipagen på utställningsplatsen..

Jag såg små jyckar som alfarullades i leran, andra fick slag i huvudet av uppretade ägare, vissa blev sprayade i ansiktet med vattensprutor, många var de hundar som blev snärtade av koppel då de blev ”för upprymda”.

Min fråga är nu, tycker ni det är värt det?
Är det värt ta med din hund till en så stressad miljö, full av hundar och människor, för att sedan behandla den som smuts? Hundarna har inte valt att följa med er på utställning.

De hundar som blev alfarullade blev inte lugnare efteråt.
Slag i huvudet gjorde inte att någon blev mindre intresserade av folket som gick förbi.
Vattensprut i ansiktet hämmade inte er hund från att vilja klättra över gallret och sitta hos ägaren i istället för ensam och instängd.
Koppelsnärtarna fick vad jag såg ingen att sluta göra utfall.

Om ni nu inte vet bättre sätt att träna era hundar så be om hjälp istället 🙂
Det finns många kunniga hundtränare där ute som mer än gärna skulle ställa upp och träna tillsammans med er, för att öka förståelsen, bygga upp er kommunikation och få problemen att vända till något bättre.

För faktum är att ingen av de ekipagen jag såg hade några större problem. Det enda jag såg var missuppfattningar, ägare som inte samtalade med sina hundar!

Lammöra

Istället för att alfarulla lillhunden så kanske ni kan påkalla uppmärksamhet, ge en liten belöning, eller varför inte sätta er i ”lugna famnen” och kika på hundarna som går förbi tillsammans ett tag i lugn och ro?

Blir din stora hund för upprymd, vänd på klacken och gå åt andra hållet istället? Ni behöver inte stå öga mot öga med den andra hunden bara två meter ifrån. Det blir kanske en för stor prövning just där och då.
Gå en bit ifrån, stäng in er i en bubbla -bara du och hunden- ett tag och se till att kontakten sitter innan ni ger er in i närstriderna 🙂

Vattensprutan, är den verkligen nödvändig? Ge hunden ett mumsigt tugg istället så den känner att det är värt att sitta instängd och ensam ett tag.

Koppelsnärtar är inget som hunden lär sig något av i en stressad situation. Gör dig själv till en resurs istället! Se till att din hund vill ha kontakt med dig. Du blir roligare för din hund om du delar ut beröm och godis istället för slag och bannor!Borde collie

Bilderna i inlägget visar hundar och ägare som bygger på sin kontakt. Alla tre är tagna i mer eller mindre stressade miljöer med främmande människor och hundar på plats runt omkring 

10 Kommentarer
  1. Bra skrivet! Det är hemskt att se hur illa vissa behandlar sina hundar 🙁

    • Tack! Ja, jag blev illa berörd verkligen. Undrar lite hur hundarna behandlas hemma, om ägarna kan med att bete sig såhär ute bland folk…

  2. Vad är alfarulla? Aldrig hört talas om

  3. Jag länkar till ditt blogginlägg i min blogg. Håller helt med dig.

  4. Som vanligt, klok som få och alltid hunden i första rummet <3
    Kramar om <3

  5. Superbra skrivet! Jag skulle bli väldigt ledsen och chockad om jag såg det där, kanske än mer på en utställning än om jag ”bara” hade sett det ske i vardagen på stan, eller dylikt. Visst kan en tappa humöret på sin hund, men det är ju p.g.a. ens egna tillkortakommanden (vilka jag själv såklart har en del utav, men en lär sig på vägen), inte hundens, och skall därför aldrig gå ut över hunden på det där sättet. Att systematiskt använda sig av dessa ”uppfostringsmetoder” har jag ännu mindre för än att se det när det sker i frustration.

  6. Bra Cia. Tack. <3

Lämna ett svar