Team cia – Canine in Action

Barfa med Mush Vaisto

Mush vaisto
Igår var jag på Arken Zoo i Borås för att få mig en föreläsning om Mush. Känns alltid aktuellt att lära sig nytt, inte minst när man är en nybörjarbarfare som jag.
Dock måste jag ge mig själv och mina barfgurus lite cred eftersom jag faktiskt kände att det som sades var saker jag redan hade ganska stor koll på!

Visserligen hade jag, av någon anledning, missat att hundars matsmältning bara tar ca 6h. Det förklarar ju varför hundarna bajsade fårpäls mindre än ett dygn efter att de åt sina lammöron sist 😉
Att de behöver grönsaker och fibrer för att hålla igång magen ska jag också minnas, till de gånger jag möter barfare som bara ger animalisk föda. Alltid intressant att höra olika sidor.

Jag tänker väl som så om grönsaker, hundar bör inte kunna tillgodogöra sig råa grönsaker, med tanke på den kosta tiden de hinner vara i mage/tarm och processas. Kokta grönsaker å andra sidan förlorar mycket nyttigheter ut i vattnet.. Alltså är min känsla att ångkokta och fint mixade grönsaker efterliknar de grönsaker som ”hundarna” är gjorda för att få i sig från det vilda. Alltså de grönsaker som bytesdjuren har vart snälla nog att bryta ner vegetabilierna på i sina magar innan de blir uppätna av vilda djur ^^
Med andra ord blir det till att ångkoka, mixa och frysa in massor av göttigt grönt i sommar 😉

Något som jag inte riktigt förstod är dock varför hundar som äter Vaisto inte får äta ben utöver? Mina jyckar älskar ju att få slita och dra i ett mumsigt köttben då och då.. Jag förstår tanken med att det kan bli förstoppning om de får i sig alldeles för mycket kalcium/kalk osv. Men samtidigt, så länge man har koll på vad som går in och vad som kommer ut så bör det väl inte göra skada med att ben då och då? Vargar och hunddjur i det fria väger inte ben på guldvåg innan de käkar direkt?

Rätta mig om jag tänker fel! Jag är här för att lära 😉

Utöver det så skulle man heller inte ge Fiskolja, utan enbart Laxolja. Jag ger Standart Fiskolja och tycker det fungerat finfint för mina tjejer.. Fast då skall ju tilläggas att Standart är bra med att berätta vad för fisk de har i sin olja också 🙂
Sen har Mush i sin tur vegetabilisk olja i vissa av sina foder.. Hm.. Ja här finns saker att klura på!

De pratade mycket om torrfoderindustrin vs Barf/färskt, och jag vet ju vad jag känner mest för.
Samtidigt sa han att han inte anser att det är några problem att mixa mellan torrfoder och Barf, och att hans egen hund åt både Mush och torrfoder, och att det ”bara är bra för hunden att få diarré så bakterierna i tarmen sköljs ut”..
I meningen tidigare sa han nämligen att ”hundar som föds upp på torrt inte producerar de enzymerna som behövs för att bryta ner rå föda”, så det kan bli vajsing i magen när den ska föras över från det ena till det andra..

Alltså, detta med att föreläsa om sitt eget märke.. Det är väl inget jag egentligen förespråkar känner jag 😉
Men vi besökare fick 20% på Mush-sortimentet, och det är alltid uppskattat!

Läs mer om min väg in i BARF-världen!

Mush barf
Vaisto och ett litet mumsigt köttstycke så hundarna får jobba lite med sina ”låsta käkar som är till för att slita och krossa” 😉

Mush vaisto
Vaisto och en skvätt äggskalspulver som hjälper magen när den är lös och ledsen.

Monster MouthIbland är det busigt att få kämpa lite för sin mat 😀

3 Kommentarer
 1. Hej!

  Eftersom våra Vaisto-måltider är kompletta, innehåller de en tillräcklig mängd ben. Man behöver alltså inte tillsätt ben skilt, och ifall man gör det kan det leda till hård mage och förstoppning. Att däremot då och då ge hunden ett ben att tugga på som tidsfördriv är helt okej! Benen är ju en otrolig berikning för hundarna, och att ge ett ben nu som då lär inte gör någon skada, utan snarare tvärtom 🙂

  När man utfodrar med Vaisto kan man alltså ge hunden ben att tugga på nu som då, t.ex. våra nötben som ger ordentligt med tuggmotstånd: http://www.mushbarf.com/sv/var-hundmat/mush-barf-basic/mush-barf-basic-notben

  Precis som du säger, så handlar det om att ha koll på vad hunden äter och aktivt följer med dess välmående, inte att väga upp och portionera maten med 1 grams noggrannhet 🙂

  • Härligt 😀 Då fungerar det alltså så som jag utfodrar.
   Vaisto som ”bas” och sen berikning utöver det. Tack så mycket för svar 🙂
   Kanon med lite förtydligande på mina funderingar!

  • Vad kul att företaget i fråga engagerar sig och läser, skall verkligen läsa på lite mer nu 🙂

Lämna ett svar