Team cia – Canine in Action

RKB, tillagade och bärande ben

kycklinghals

Är det något jag verkligen tycker om så är det att köpa råa köttiga ben till hundarna. Det värmer verkligen själen att tänka på hur glada de kommer bli när vi plockar fram det göttiga 

Enda negativa är att vi har en så liten frys just nu, så allt jag vill köpa får inte plats.. Och det som får plats är enbart till hundarna. Jag och sambon får klara oss på det som går in i skafferiet och kylskåpet tills en till frys är inhandlad helt enkelt 😉

Många tror att det inte går att ge råa ben till hund, eftersom det innehåller bakterier och snusk.
Men sanningen är såhär: Råa ben är helt ok, och väldigt uppskattat. Men, du ska absolut inte ge tillagade ben till din hund! 

Tillagade ben får nämligen en helt annan struktur än råa. Samma sak gäller, enligt vissa, frysta ben – som enligt dem inte heller skall ges till hund.
Ger ni tillagade (eller frysta ben) finns risken att hunden antingen biter sönder sina tänder, eller att benen flisar sig och gör illa hunden på väg genom kroppen..

Ni har väl hört skräckhistorierna om hundar som rent av dött till följd av att ha ätit ben? Det vill vi inte vara med om! Så ge bara RÅA ben till era hundar.

Jag vill också avråda från alla bärande ben, som märgben osv. Vissa tycker det är helt ok att ge bärande ben till sina hundar, och visst, det kan fungera på vissa, som äter försiktigt och inte försöker bita sönder benen. Men tänk med sunt förnuft och känn efter hur just din hund fungerar här.

Tänk på att tex korna har dessa ben att gå på, de är alltså till för att bära flera hunda kilo. Detta är inget hundars tänder är gjorda för att bita i. Det sliter ordentligt på hundarnas tänder, och kan i värsta fall leda till tandfrakturer som både blir dyrt och smärtsamt 🙁

 

Kika i BARF-forum om ni känner er osäkra. De flesta som sysslar med råutfodring till hund är väldigt vänliga och blir bara glada när folk engagerar sig i naturlig kosthållning.

BARFgruppen på facebook är fantastisk, för att få mer inspiration kan vi även kika under hashtaggen #barfgruppen på instagram.

1 Kommentar

Lämna ett svar