Team cia – Canine in Action

Agility for dummies

chinese crested agility

powderpuff black white
Låt mig presentera hur en helt vanlig agilityträning med Freja ser ut..

En ganska vanligt förekommande scen är hur hon efter något hinder kommer på att hon bara måste stanna upp och fundera lite över livet innan hon fortsätter träna.

Till saken hör att Freja är väldigt svårmotiverad när hon väl bestämt sig för att inte träna.
Hon står rakt upp och ner och tittar uttråkat på mig medan jag slår luftvolter och joddlar Rysslands nationalsång eller dansar Kankan baklänges. INGET imponerar på henne!

Eller som när hon plötsligt, mitt under en träning ”glömma av” vad man gör med den röda böjda tunneln som vi kört felfritt tidigare..

– Vadå ”genom”? Jag har verkligen ingen aning om vad du svamlar om människa. Ska jag stå med tassarna mot öppningen?

Andra gånger kan hon utföra hela träningen sjukt långsamt, här snackar vi verkligen slowmotion, för att sedan få ett ryck och rusa runt helt träningsområdet som en galning, superglad!!

italiensk vinthund agility

italiensk vinthund agility
Just i dessa stunder är jag så glad att jag hamnat i samma grupp som den Italienska Vinthunden Sven 🙂

Visserligen är han lättmotiverad, glad, snabb och sprallig på banan, och inte bara utanför. Men det är ändå en Italienare med väldigt stark vilja. Motiveras han inte rätt kan han lika gärna gå och göra något helt annat istället för att träna.

– Skyll dig själv matte, jag tränar inte med tråktanter!

Just därför har jag och Samira, Svens människa, fått en väldigt go förståelse för varandra och våra hundar. Vi behöver aldrig skämmas för att hundarna inte presterar på topp. Vi kan skratta åt tokigheterna istället för att få panik och ”undra vad alla andra ska tycka”.

Tänk om jag och Freja hade hamnat i en grupp full av Shelties, Border collies, Pudlar och andra träningspaket som hör ett kommando en gång och sedan sätter det klockrent livet ut. Mitt agility-självförtroende hade troligtvis kraschat helt och jag hade aldrig vågat mig ut på banan igen! 😉

Tack vet jag knäpphundar! Får jag en dag en hund som är lättmotiverad kommer jag sitta inne på så grymt mycket erfarenhet att den hunden kommer vandra raka vägen upp till toppen på ett bananskal av bara farten!

Kommentera