Team cia – Canine in Action

Vad är BARF?

Mush barf

BARF står för Biologiskt Anpassad Rå Föda och är precis vad det låter som – Den födan hunden är gjord för att äta. Och JA allt ger rått 🙂

Fördelar med BARF?

Jämför hundars tänder med vargar som är rovdjur gjorda för att bita och slita sönder sina byten, samt med hästar vars tänder är gjorda för att mala maten innan den når magen. Efter att ha jämfört dessa två ser vi snabbt att hundar är gjorda för att äta rått kött, hundarna har ”rovdjurständer” som är gjorda för att bita och slita i köttstycken, precis som dess stamfader – vargen.
Sen kan man inte jämföra varg och hund i större utsträckning, men faktum kvarstår, hundarna härstammar därifrån och tänderna och till och med hundars käke är skapt för att slita, inte mala!

Genom att råutfodra din hund får du även en precis koll på vad h*n får i sig, allt från vilket kött, till vilken typ av ben och inälvor. Du kan till och med köpa direkt från slakteri eller gård för att få koll på exakt vad du stoppar i din pälskling.

Nackdelar med BARF?

Hm.. Finns det några? Jo, ok ibland kan mina hundar bli lite lösa i magen om de fått i sig till exempel lite mycket lever, eller en aning hårda i magen om de tuggat väl mycket ben dagen tidigare. Men återigen, jag vet precis varför min hund är lös/hård, jag vet även hur jag gör för att återfå balansen i tarmen och undvika ond mage till nästa gång.

Hur börjar jag BARFA min hund?

Ni kan läsa lite om min väg över till BARF här.
Jag valde att ta den enkla vägen, genom att ge Mush vaisto till mina hundar. Vi skulle kunna kalla det ett ”helfoder för BARF:are”. Det innehåller allt hunden behöver och är färdigt att bara tina och ge. Smidigare kan det inte bli. Senare har jag valt att ge mer och mer annat köttigt, som RKB (råa köttiga ben), inälvor, kaninskallar och så vidare i oändlighet.

Vill ni gå all in från början så behöver ni veta en hel del först, för att inte er hund ska bli sjuk.
Dels behöver ni ge kött från minst tre olika djurslag i veckan, en viss procent inälvor, ben osv. Man brukar räkna på 10-15 % ätbara ben, 10 % inälvor (ca hälften ska vara lever), resterande 75-80 % skall bestå av kött. Utöver detta väljer vissa att även ge lite grönsaker, men om det råder delade meningar.
Detta är inget jag rekommenderar att börja med innan ni läst på ordentligt, era hundar kan bli rejält sjuka om ni inte vet vad ni gör inom råutfodring.

Mycket hänger på sunt förnuft. Läs på, testa, känn din hund och ha roligt!