Team cia – Canine in Action

Arkiv för Kursanteckningar Kategorin

Freestyle fortsättning för Karin Prytz

Nu är vi på gång med Karin Prytz (Tass i hand)fortsättningskurs i Freestyle! Egentligen började den förra veckan, då skulle vi träna olika sorters slalom. Tyvärr har det vart mer eller mindre kaos i mitt huvud inför namnkalas och allt vad som står inför oss nu. Sååå NU kör vi på istället ?

På bilden tränar vi på att Freja ska söka upp portar snabbt. Riktigt bra och rolig träning! Dessutom var hon allert som sjutton igår, kanske för att jag bröt mot en av mina små godisregler? Hon fick nämligen Frolic!! Varför älskar alla hundar det?! Kan de inte älska nyttiga bra saker? ?


Jag försöker även få henne att söks upp positionen framför mig vänd framåt. Konstigt nog tyckte hon det var superkul träning. Något jag verkligen inte räknat med.. Men jodå, snabb vändning och allert hund i denna övningen ?? Frolic gör underverk…?

Tyvärr var det sjukt mycket knott ute igår kväll, och nog för att störningsträning är bra, men knott var överkurs! Annars hade jag filmat lite och lagt upp åt er.

Kika in på cia.lzon på instagram så poppar videor från träningarna upp framöver. Några av träningarna från tidigare kurser ligger där också för den som orkar gräva lite ? Jag tror de är taggade med #tassihand och eventuellt #freestylehund.

Villemo hängde också med ut på träning, i sin nya solhatt. Hon körde på apporteringsträning istället. Ibland tror jag hon är en retriever?

Hundpsykolog


Igår hade vi en hundpsykolog hemma som ska hjälpa oss att träna Freja på framförallt hundmöten. Är den utredningen och träningen något som finns intresse av att följa framöver?

Vi började med kort promenad runt området och sedan blev det en intervju om allt från valptiden, första löpen, när problemen dök upp, hur problemen visar sig osv osv.

Vi kommer arbeta med Frejas utfall mot hundar, hennes rädsla för främmande människor och hennes resursförsvar bland annat. Utöver det slängs det in lite tips och trix mot ljudkänslighet och larmande skall vid ytterdörren. Jag kommer skriva utförligare om träningen och framsteg/bakslag om det finns intresse, så fler kan få nytta av vår historia och vår kamp att fixa livet med superkänslig och reaktiv hund ??

Personspår med Byrackabyrån

personspår

Jag har alltid tänkt att Personspår inte är något för oss. Kanske för att jag är lite morbid och gillar hela grejen med Viltspåret. Blod, klöv, ”tillbaka till ursprunget” osv. Men just personspår har aldrig riktigt lockat.

Därför kändes det faktiskt extra roligt att vara med på helgens Spårkurs med Jessika på Byrackabyrån när hon kom ner till Borås och höll kurs i samarbete med oss på Hundspektra!

Nu fick vi chans att testa personspår med en grym instruktör, så om det inte skulle falla oss på läppen under denna helg – ja då skulle jag få svart på vitt att det faktiskt inte är vår grej 😉

Därför kom jag till första dagen av spårhelgen helt utan förväntningar. Vi var där för att testa på, för att ge det en chans. Kanske var det just därför det blev extra roligt när både jag och Freja fastnade som flugor på kladdpapper för denna sporten! Freja skötte sig superbra och jag hängde på så gott jag kunde med växtvärk i bebismagen och inte helt läkt njursten..

Vi började helt ”simpelt” med godisspår, vi trampade på och la godis i varje steg, för att få upp intresset för vår doft. Efter bara några stycken spår började Freja störa sig mer på godisarna än vad hon fick ut belöning av dem. Det var alltså dags att minsta belöningsfrekvensen. Tillslut la jag godis ca vart femte steg, och detta passade henne mycket bättre!

I slutet gick hon ett spår på kanske 50 steg där det enbart var ett fåtal godisar utlagda + att vi började med burkar (en i mitten och en i slutet av spåret) med godiset i, istället för att ha öppna godisar på marken.

Vi testade också på olika underlag – gräs och grus. Samt spårövergångar mellan dessa underlag. Det var inga problem tyckte Freja. Mattehjärtat blev extra varmt denna helg!

Efter spårhelgen inser jag att jag behöver fixa spårsele, bra burkar att ha belöningen i samt snygga spårflaggor som sätter extra guld/rosa kant på spåren framöver. För detta måste vi fortsätta med!

Tack Jessika Hedén för de fina fotona, det blir på något sätt extra roligt att ha gått en kurs och få så fina bilder efteråt ❤

Ni är så fantastiska som ger mig extra styrka i svåra tider

valpbus

Tack för den fantastiska responsen efter igår!

Gårdagen var helt upp och ner, men jag har verkligen fått så mycket fin respons på mitt inlägg om hur det kan vara att leva med en reaktiv hund, så därför tänker jag svara på en del av kommentarerna jag fått genom bloggen och på facebook i ett nytt inlägg istället. Jag ska sätta mig och skriva när jag har rätt sinnesstämning så jag verkligen får ut vad jag vill ha sagt.
Det är nämligen svårt att skriva om, jag grät mycket igår kan jag berätta, både medan jag skrev och även efteråt när jag läste responsen. Men det jag känner är att hur svårt det än är, så är vi många som känner igen oss och tillsammans kan vi bidra till en ökad förståelse och tillsammans kan vi hjälpa och stötta varandra till att orka fortsätta träna och kämpa ❤ Så jag ska skriva för er fina som är i liknande situationer som mig där ute.

Förutom att gråta och blogga var jag även iväg på valpkurs med Alexandra och hennes valp Hedda 🙂
Det blev en total brytning från de deppiga tankarna, och kvällen ägnades åt bland annat businkallning med leksak, finns det något sötare än en växande valp springandes i full fart, på ostadiga ben, mot sin ägare för att få busa? Det tränades även stadga med omvänt lockande samt början till ”stanna på filt” med hjälp av träningsknep från Eva Bodfäldt. Jag kan skriva ett litet inlägg även om detta. Eva är en fantastisk hundtränare och fler borde få ta del av hennes tips och trix! 🙂

Det är så fantastiskt att se de fina små valparna arbeta tillsammans med sina människor. Alla borde få följa med på valpkurs då och då, som lite balsam för trasiga själar!

Alexandra kom med en rolig idé på kurs för mig och Freja framöver.. Jag ska kika vidare på detta och hoppas att det kanske kan vara något för oss. I så fall kommer vi starta om allt, en nystart utan krav! Vad sägs om det? Perfekt för ett lite småtrött utfallsekipage? 😉

Freestyle vs. Fuldans?

FREJA vitsippor

Äntligen är jag och Frejzon igång med Freestylen! Vår instruktör Helena verkar vara supergo, och har dessutom tre Afghaner så hon vet hur det är att ha hund som inte alltid vill precis som sin förare, och som dessutom är aningen långsammare än tex Border collies och Shelties 😉

Snurra/Spinn och Slalom var kvällens tema och jag måste säga att jag är fantastiskt nöjd över oss. Nog för att vi tränat på just detta tidigare, men för att vara i en lokal full av nya människor och hundar (Freja har svårt för både nytt folk och hundar hon inte känner så väl) så tycker jag det gick kanonbra! Freja kunde fokusera, snurrade på röstkommando – spann på handsignal och gick slalom som hon aldrig gjort annat än just det, just där.
Mitt lilla hjärta ansträngde huvudet så det nästan började koka tror jag, för vi hann knappt in i bilen innan hon slocknade efter kursen 🙂

Roligast på kursen var att få spexa lite i slutet när instruktören slängde på olika låtar och bad oss känna in låtarna och gå på ett sätt som passade in. Fuldansgenerna bubblade och jag fick hålla mig lite i skinnet för att inte studsa runt allt för mycket 😉

Jag petar in lite kursanteckningar när jag ändå är på hugget…


Freestyle Kungliga Hundar

Freestyle: 75% ”tricks”, 25% positioner
HtM: 75% positioner, 25% ”tricks”

Klass 1
45sek – 2.10min

  • Du får klippa ihop låtar hur du vill. Vid höjdpunkter i låten förväntas ”något” hända på banan.
  • Träna tricks åt båda hållen för att visa variation och få en högre svårighetsgrad (bra på tävling).
  • Välj låt utifrån hund, långsam/snabb.
  • Tänk på att vissa hundar jobbar långsammare på tävling (utan godis) än på träning – Detta är Freja i ett nötskal!
  • Känn in låten, gå till den för att få en känsla som speglar musiken.

Tillfälle 1

  1. Snurra/spinn

Börja röra dig samtidigt som hunden: snurra, höj armarna, sätt dig ner, res dig upp, gå med hunden i olika positioner.

  1. Slalom mellan benen

Låt hunden gå olika många bågar och se till att hela hunden ”passerat” dina ben så du inte kickar henom när du går framåt.

  • Du backar, hund går ”framåt” mellan dina ben när du går bakåt.
  • Träna slalom i både Fot (zick) och Work (zack).
  • Lägg in kommando när hunden börjar veta vad h*n gör