Team cia – Canine in Action

Arkiv för Matnyttigt Kategorin

Lyxa till det med hemmagjord hundglass i värmen

Nu när värmen är här på allvar tänkte jag passa på att reposta ett av mina tidigare inlägg där jag skriver om hundglass! Originalinlägget hittar ni härJag har även publicerat ett inägg där receptet och beskrivning på hur jag gick tillväga när jag gjorde glassen. Det inlägget finns här!

Hundglass
En stor portion Hundglass med blodpuddingsströssel för tjejerna att dela på i värmen.

hundglassGlasstårta, perfekt till Hundkalas?

Idag var det premiär för hundglassen jag gjorde här om dagen! Eftersom jag inte hade några engångs-snappsglas eller liknande att lägga glassen i så jag fick använda plastlådor, vilket gjorde att jag inte hade färdiga portionsbitar redo.
Det positiva med det hela är att jag insåg hur gulligt det blev med glasstårta för hund 😉
Perfekt på hundkalaset! Tårtorna var jättelätta att skära ut lagom stora bitar ur, så detta kommer jag helt klart testa på nästa hundfest.

hundglass kvargGapa 😉

hundglass blåbärFreja hugger in på Blåbärsglassen.

Goldie var lite tvekande till Blåbärsglassen, kanske blev den lite sur?
Jag ska erkänna att jag inte smakade, eftersom den utöver blåbär och kvarg även innehöll en del kött, vilket jag helst inte har i min egen glass 😉 Men min tanke är att tillsätta något annat mumsigt i denna glass nästa gång. Kanske lite kaninorgan, det skulle väl kunna vara mumsigt och lyxigt?

Freja mumsade på bra och gillade alla tre glassorterna. Det ska bli riktigt roligt att blanda ihop fler mumsiga hundglassar framöver. Nästa glass blir med smak av kanin och lever, eftersom båda mina hundar fullkomligt älskar kanin! Freja behöver dessutom extra påfyllning av A-vitamin, som finns i lever, eftersom hennes ögon börjat rinna, och hon ratar lever om hon får den i maten 🙁

Åh, jag måste ju visa mitt fynd från Biltema! Igår när jag åkte för att köpa kupéfilter och nya lampor till bilen ramlade jag över söta muffinsformar i silikon som jag ska använda som glassform nästa gång. Lite sötare och mer miljövänligt än att slösa på engångsglas! 🙂

muffinsform

Såhär går du tillväga för att göra mumsig hundglass med kvarg

Jag gjorde hela glassen i mixer, för att få glassen skönt slät och ihopmixad 🙂
Så,

  • Ta fram mixer
  • Stoppa i det du vill ha i din (hundarnas) glass
  • Mixa
  • Häll upp i portionsförpackningar
  • Stoppa sedan in hela kalaset i frysen och låt stelna

Tänk på att ta fram ett tag innan servering för att det ska tina lite lagom så du får ut glassen ur formarna!

Svårare än så är det faktikt inte :)

För att läsa hela inlägget om min hemmagjorda hundglass, klicka HÄR!

Nutrolin gör andedräkten fräsch och fin


För ett tag sen vann jag en tävling hos Papillonen Ivanhoe, vinsten var en flaska Nutrolin hud & pälsolja.

Jag hade hört grymma recensioner om Nutrolin sen innan och tanken var att köpa en på prov när nuvarande oljan tog slut. Frejas päls är kaos såhär vintertid och Goldies hud är visserligen bra, men kan hon bli ännu mjukare och följsammare i pälsen tackar jag inte direkt nej ?

Nu har vi använt Nutrolin skin & coat i cirka två veckor och jag har redan märkt skillnad, men kanske inte på det sättet jag först trott?

Dagarna innan vinsten var vi och sköljde Frejas tårkanaler igen (mer om detta kommer). Vi bad Vettris ta en kik på hennes tänder och tonsiller när hon ändå fick lugnande, eftersom hon haft så dålig andedräkt ett tag. Domen blev magkatarr av stress, eftersom hon är en så känslig hund. Skit, då kommer hon alltså få dras med att lukta skunk från munnen och vi måste lägga om foder osv för att hjälpa magen, tänkte vi ?

Men efter bara en vecka med nya oljan har andedräkten blivit betydligt bättre! Något i oljan måste vara bra för Frejas oroliga mage och lugna ner katarren såpass att halsbrännan och den dåliga andedräkten neutraliseras ❤️

Nu väntar vi bara på att se resultat på päls och hud också!

BARF-experten på Mush

BARF-experten på Mush

mush

Nej men titta vem jag hittade på Mush hemsida! 😀
BARF-experten Riikka skriver om vilka ben hundar kan äta och vad man kan tänka på när man börjar råutfodra hundar. Gå gärna in och läs vad hon skriver här.

I blogginlägget berör hon bland annat det ständiga diskussionsämnet F-ben, ”Får man verkligen ge fågelben till hund?”.

Jag är så glad att dessa ämnen lyfts och att hundägare i allmänhet börjar intressera sig för råa ben till hund, även om det kanske bara är som lördagsgotta. Det är en början, och hundarna uppskattar det fantastiskt mycket!

Mer rått åt hundarna! 😀

Magsjuk liten hund

magsjuk-hund

Nu när jag äntligen börjar bli lite piggare efter min njursten så åkte istället Freja på att bli sjuk.
Så igår, när det var sol och fint, spenderade vi dagen med att springa ut och in hundrafemtioelva gånger. Stackars liten, inte lätt att vara dålig i magen är man inte har fri tillgång till toalett. Som tur är så sa hon till väldigt bra varje gång, så det blev ingen olycka inne under dagen 🙂 Min duktiga lilla tjej!
Det första jag gör när mina hundar blir dåliga i magen är att koka vätskeersättning på vatten, ca 2 msk honung/fruktsocker, lite salt och lite bikarbonat. Detta så hunden inte ska få vätskebrist och därmed behöva bli sjukare än nödvändigt.
I gårdagens vätska hade jag även i Standardt Mage eftersom det dels är bra för känsliga magar, dessutom tycker mina hundar att det smakar fantastiskt. Just i vätskeersättningen tillsatte jag Mage mestadels för att öka smakligheten. Det är alltid lättare att få i hundarna vätskan om den faktiskt smakar lite gott 🙂

Idag var hon bättre, men väldigt trött och ”mammig”. Dagens måltider bestod av överkokt parboiled ris, vom och lite Standardt mage.

Vi använder sällan mediciner för dåliga magar, som finns hos t.ex veterinär. Jag förstår att det kan behövas om hunden är riktigt sjuk, men vom är enligt mig en naturlig mirakelmedicin som jag rekommenderar starkt att prova om er hund skulle bli dålig i magen. Sen har vi även kaninmage liggande i frysen, om vi skulle behöva rycka med det tunga artilleriet 😉

Nu ska vi sova här, nöjda, glada och mätta. I morgon planerar vi att vara friska, hela familjen!

Berikning med grönsaker i hundmaten

mush-grönsaker

Frukost för en solig dag!
Jag tror inte hundar behöver råa grönsaker i sitt foder, men har jag en snutt över så kan jag lika gärna ge hundarna, som att slänga det.

Många glömmer nog detta med hur berikande maten kan vara, om vi bara tillsätter lite nytt och spännande ibland. Det är bra för hundarna, ur berikningssynpunkt, att få testa lite nya smaker och konsistenser då och då.

I sommar kommer mina få smaska på solmogna bär till sin middag 🙂 Vem skulle inte vilja ha lite blåbär och hallon till frukosten om sommaren liksom?
Men tills dess får de nöja sig med tråkiga hemmagrönsaker som blir över när jag gör mina frukostmackor 😉

Hundarnas Immun-burk kommer med på varenda frukostbild av någon anledning. Tur att den är rätt snygg där den står i alla fall!