Team cia – Canine in Action

Arkiv för BARF Kategorin

Lyxa till det med hemmagjord hundglass i värmen

Nu när värmen är här på allvar tänkte jag passa på att reposta ett av mina tidigare inlägg där jag skriver om hundglass! Originalinlägget hittar ni härJag har även publicerat ett inägg där receptet och beskrivning på hur jag gick tillväga när jag gjorde glassen. Det inlägget finns här!

Hundglass
En stor portion Hundglass med blodpuddingsströssel för tjejerna att dela på i värmen.

hundglassGlasstårta, perfekt till Hundkalas?

Idag var det premiär för hundglassen jag gjorde här om dagen! Eftersom jag inte hade några engångs-snappsglas eller liknande att lägga glassen i så jag fick använda plastlådor, vilket gjorde att jag inte hade färdiga portionsbitar redo.
Det positiva med det hela är att jag insåg hur gulligt det blev med glasstårta för hund 😉
Perfekt på hundkalaset! Tårtorna var jättelätta att skära ut lagom stora bitar ur, så detta kommer jag helt klart testa på nästa hundfest.

hundglass kvargGapa 😉

hundglass blåbärFreja hugger in på Blåbärsglassen.

Goldie var lite tvekande till Blåbärsglassen, kanske blev den lite sur?
Jag ska erkänna att jag inte smakade, eftersom den utöver blåbär och kvarg även innehöll en del kött, vilket jag helst inte har i min egen glass 😉 Men min tanke är att tillsätta något annat mumsigt i denna glass nästa gång. Kanske lite kaninorgan, det skulle väl kunna vara mumsigt och lyxigt?

Freja mumsade på bra och gillade alla tre glassorterna. Det ska bli riktigt roligt att blanda ihop fler mumsiga hundglassar framöver. Nästa glass blir med smak av kanin och lever, eftersom båda mina hundar fullkomligt älskar kanin! Freja behöver dessutom extra påfyllning av A-vitamin, som finns i lever, eftersom hennes ögon börjat rinna, och hon ratar lever om hon får den i maten 🙁

Åh, jag måste ju visa mitt fynd från Biltema! Igår när jag åkte för att köpa kupéfilter och nya lampor till bilen ramlade jag över söta muffinsformar i silikon som jag ska använda som glassform nästa gång. Lite sötare och mer miljövänligt än att slösa på engångsglas! 🙂

muffinsform

Såhär går du tillväga för att göra mumsig hundglass med kvarg

Jag gjorde hela glassen i mixer, för att få glassen skönt slät och ihopmixad 🙂
Så,

  • Ta fram mixer
  • Stoppa i det du vill ha i din (hundarnas) glass
  • Mixa
  • Häll upp i portionsförpackningar
  • Stoppa sedan in hela kalaset i frysen och låt stelna

Tänk på att ta fram ett tag innan servering för att det ska tina lite lagom så du får ut glassen ur formarna!

Svårare än så är det faktikt inte :)

För att läsa hela inlägget om min hemmagjorda hundglass, klicka HÄR!

BARF-experten på Mush

BARF-experten på Mush

mush

Nej men titta vem jag hittade på Mush hemsida! 😀
BARF-experten Riikka skriver om vilka ben hundar kan äta och vad man kan tänka på när man börjar råutfodra hundar. Gå gärna in och läs vad hon skriver här.

I blogginlägget berör hon bland annat det ständiga diskussionsämnet F-ben, ”Får man verkligen ge fågelben till hund?”.

Jag är så glad att dessa ämnen lyfts och att hundägare i allmänhet börjar intressera sig för råa ben till hund, även om det kanske bara är som lördagsgotta. Det är en början, och hundarna uppskattar det fantastiskt mycket!

Mer rått åt hundarna! 😀

Baksidan av BARF

Baksidan av BARF

lammtestikel

En av baksidorna med BARF måste helt klart vara när du hittar en Lammtestikel liggandes på din plats i soffan!

Som tur var så fick Freja brått att plocka bort den när jag kom med mobilen i högsta hugg, hon var väl rädd att jag skulle käka upp den för henne.

Ursäkta bildkvalitén, men jag fick ta bilden i farten eftersom Freja och jag sprang kapp till soffan där den låg 😉

Mush + Monster Mouth = sant!

Mush + Monster Mouth = sant!

mush-monstermouth

Eftersom jag såg ”tipset” att fylla märgben med mush för att aktivera hunden vid maten, eller helt enkelt för att få en glupsk hund att äta långsammare så tänkte jag nu istället komma med ett enligt mig mycket sundare tips.

När jag vill att mina hundar ska få kämpa lite extra för maten brukar jag använda mig av olika typ av kong, gjord av gummi. Detta sliter inte på tänder, men ger ändå hunden lite jobb för brödfödan!
Just de jag använde idag är Monster mouth, som jag köpt från Motiverade Hundar, som jag tycker är supersöta och dessutom är de riktigt kruxiga att få ut maten från, så där har hundarna att arbeta med ett bra tag 🙂

Jag tycker det är perfekt att använda hundarnas kongar och Monster mouths när vi ska iväg någonstans, så hundarna kan ligga och arbeta med sin mat och underhålla sig själva ett tag. Suveränt att ta med på utflykt eller grill om sommaren, så hundarna får äta sin mat ute i det fria!

Varför ger jag inte märgben?
Jag tror helt enkelt inte på märgben till hund.
Tänk er själva hur hårda de benen måste vara för att kunna bära upp ett helt nötkreatur, till exempel. Ett fullvuxet nörkreatur kan enligt wikipedia väga upp till 1 700 kg, så här snackar vi riktigt tåliga ben!

Tänk er sedan en hunds mun, dess tänder knaprande på detta stenhårda ben.
Ajaj, tandfrakturer och nedslitna tänder är bara en tidsfråga 🙁
Senast igår kväll läste jag om en hund som svalt ett märgben, inget kul för magen!
Andra äter så frenetiskt att benet fastnar runt käken, eller ställer sig på högkant upp i gommen. Veterinärbesök och hög stress är ett faktum, jag antar att man måste såga isär benen för att få bort dem från hundens mun om oturen är framme?

Sen får var och en göra som den vill, men jag personligen har tagit avstånd från märgben. Chinese Crested dogs har känsliga tänder från början, så jag vill inte riskera mer skada än naturen redan gjort med deras små munnar.

Det finns massor av andra roliga mjukare ben att bjuda din hund på, som nacke, revben, kycklingvingar osv.

Visste ni att även tennisbollar sliter oerhört på hundarnas tänder?
Jag hittade en text om hundars tänder som är värd att läsas, kika in här om ni vill läsa mer!

Får ner hunden i vikt med BARF

Får ner hunden i vikt med BARF

ångkoka grönsaker barfÅngkokning av grönsaker för dummies 😉 Ta tillvara på energin från kokningen av morötter!

Nu har vi haft en ganska lugn vinter hittills här hemma av olika orsaker, jag har bland annat varit väldigt sjuk och knappt kunnat komma upp ur sängen i perioder. Men NU har det lagt sig, energin är tillbaka och träningen kan komma igång igen.

En biverkning på detta är att Freja gått upp lite i vikt.. Hon kastrerades dessutom i våras, och som många vet ändras ämnesomsättningen vid en kastrering på så vis att hunden har lättare att gå upp i vikt efter kastrationen.
Sen äter Freja bättre än någonsin nu när hon får färsk kost istället för torr, och jag har i min enfald varit överlycklig över att hon äntligen äter(!) och inte lagt närmare tanke vid att hon faktiskt kunde gå upp för mycket i vikt.
Min superslimmade kräsna hund blev plötsligt en Svensson-hund med svårigheter att ta sig i baddräkten 😉

Men det är lätt åtgärdat. BARF är väldigt bra kost för att få en snygg kropp, så nu lägger vi helt bort färskfodret, som vi testade för att se om ögonen slutade rinna, och går tillbaka till BARF ordentligt igen!

Jag kommer fylla ut lite lätt med grönsaker till och från, så hon inte blir superhungrig och börjar dammsuga lägenheten på kaksmulor.
Men som grund får mina hundar Mush, dels eftersom det är väldigt bekvämt och tydligen supergott, sen har vi fått en del rabatter på deras foder det sista, så nu är det dags att lösa in rabatterna och erbjudandena mot riktiga Mushpåsar 😀

Helt perfekt, så kan vi fylla upp frysen med annat kött och mums i lugn takt och byta ut Mushen mot det då och då.

Sen tillkommer såklart även träning för lillstrumpan, och även för Goldie, så de bygger på muskelmassan lite efter vintern! 

Nu kör vi! ❤