Team cia – Canine in Action

Arkiv för Mina hundar Kategorin

Semester!

Denna semestern var verkligen välbehövlig! Jag har vart helt slut ett bra tag på grund av bland annat förlossningsdepressionen, så nu behövdes det lugn och ro och tid med familjen ❤️ Tyvärr har semestrar för vana att alltid vara för korta. Det gällde även detta året kan jag meddela ?Här är ett smakprov på vad vi haft för oss!

Pokémonjakt på landet! Tyvärr hittade vi inte många Pokémons här mitt ute i ingenstans, men Freja lyckades i alla fall hitta ett ägg som Goldie blev oerhört avundsjuk på..

Pokémonjakt, miljöträning och dogparkour inne i byn. Vi passade på när det inte var mycket folk så Freja slapp för mycket störningar nu medan vi går hos hundpsykologen. Jag kommer uppdatera massa mer om den träningen när vi är tillbaka i vardagen igen!

Sola! Ok, det har inte vart suveränt sommarväder, men hundarna har åtminstone lapat endel sol under dagarna.

Campa, några dagar mitt ute på landet bland kossor och grusvägar. Inga koppel, ingen asfalt, minimalt med stress och störning. Perfekt själslig återhämtning för mig och den lilla svart/vita ❤️

Skendräktig


Att ha skendräktig tik + bebis är en mardröm!! Det kan verka lite gulligt när Goldie vill vara nära, bryr sig om och lägger sig tätt intill.

Men efter att tag, när hon för tionde gången på en och samma dag väcker barnet när hon ska sova middag, lägger sig på skötbädden så bebisen inte får plats, pipskriker såfort du lyfter upp ditt barn. Eller när hon vägrar äta utan istället ska gräva ner maten under golvet, bäddar sönder soffan, springer runt lägenheten och tjuter… Ja och så vidare. Då börjar det bli riktigt jäkla jobbigt!!

Galastop, vad är era erfarenheter? Att dra ner på fodret och öka motionen har inte hjälpt. Just nu bäddar hon hysteriskt i sängen så lillan snart vaknar igen.. Snälla ge mig styrka ?

Prioritera sin tid


Som småbarnsmamma har man (tydligen??) inte all tid i världen över till fritidssysslor. Förr kunde jag gosa ner mig i soffan med en hund, eller dra ut och träna när jag ville. Nu måste jag anpassa tiden efter ett litet barn, och då ser det plötsligt lite annorlunda ut mot förr.

Ofta blir det freestyleträning när det blir några minuter över just nu. Men ibland, när man har barnvakt ett litet tag tex, så måste tiden för mys prioriteras extra väl. Finns något bättre än en trött, gosig hund som slocknat på ditt bröst. Det enda som hörs är små, trygga snusningar från nosen som nyss puffade lite uppskattande i örat för att säga ”detta har jag saknat matte” ❤️

Dessa rinnande ögon..

   Freja för två år sedan, innan det började rinna

Frejas ögon nu, trots konstant torkning med kaffefilter som suger upp tårarna

Dags för ännu en vända till veterinär med Frejas ögon ?
Vi spolade tårkanalerna nyligen, kan skriva mer om det i ett annat inlägg, och efter det har det runnit stora droppar ur båda ögonen konstant. 

Det känns inget bra! Därför blir det ögonspecialist på Kungskliniken i Kungsbacka nu. Det är samma veterinär som även arbetar på Västra  djursjukhuset (anicura) i Göteborg, så nu hoppas vi på att få all hjälp vi kan få. Även om det kommer fortsätta rinna så vill jag känna att vi gjort allt vi kan och att vi uteslutit skador på hornhinnan eller liknande jobbigheter.

Hoppas hoppas hoppas att denna veterinär kan ge oss lite mer kött på benen så vi får ordning på det här snart ? Jag mår så dåligt av att se Freja med stora röda tårränder vid ögonen.

Hundträning för nyblivna mammor

  
I mitt huvud skulle jag fortsätta träna hund hela graviditeten och när lillan kom hade jag en drömbild av hur lilla familjen var på träningar ihop med bebisen snällt lekandes vid sidan av träningsplanen.

Nu blev verkligheten lite annorlunda med foglossning, njursten, kraftigt illamående och vätska i ben och fötter under graviditeten. Sen efter lillan kom har jag helt ärligt inte orkat med stora träningar.. Kalla mig dålig matte, men mår jag inte helt bra blir heller inte träningen av hundarna bra. Speciellt inte med Freja som är så känslig och märker av minsta förändring hos mig.

Därför har vi fått ta till promenadträning! Alltså träning under de vanliga promenaderna ute ✌?️

En klar favorit är dogparkour, som vi sysslade mycket med för något år sedan. Att balansera på föremål vi stöter på under promenaden, hoppa upp på stenar och göra något litet trick där uppe på, klättra på välta trädstammar, gå på en parkbänk istället för att bara gå förbi på vägen, vända runt på ”smala” plankor osv. 

Det finns oändliga möjligheter inom dogparkour och ju mer man tränar desto roligare blir det! Extra pluspoäng är att försiktiga och lite rädda hundar ofta får bättre självförtroende av dogparkour eftersom kroppskontrollen och kroppskännedomen hos hunden ökar ju mer ni tränar ?

Utfallshundar som får en annan syssla att fokusera på under hundmöten blir mycket lättare att arbeta med. Freja klarar att ha hundar riktigt nära inpå nu, om hon fått kommando att tex sitta på en sten, eller stå med tassarna mot en lyktstolpe medan den andra hunden gör förbi!

MEN börja på din hunds nivå, det går inte över en natt.. ?