Team cia – Canine in Action

Hunden bakom utfallen, och människan bakom den ”ouppfostrade” hunden

reaktiv-hund

 • Tycker du grannens hund verkar ouppfostrad när ni möts i trapphuset?
 • Känns det som den där småhundsägaren har noll koll på sin skällande ”råtta” i hundmöten?
 • Undrar du varför de där personerna med sina hundar alltid tar omvägar för att slippa träffa dig och din snälla labrador när ni möts på gatan?
 • Har du någonsin haft en reaktiv hund?

Antingen du har reaktiv hund eller ej så tycker jag du ska läsa igenom listan. Så kanske ni förstår lite bättre nästa gång ni möter någon med en utåtagerande hund.

Livet med en utåtagerande hund, i korthet.

 • Att behöva samla kraft i en timme innan du orkar gå på en vanlig kort kisserunda.
 • Att stå vid dörren och lyssna så ingen annan är trapphuset när ni ska gå ut.
 • Ute = 100% fokus åt alla håll. Hundar, cyklar, människor, du behöver se och förutspå allt för att i mesta mån undvika att din hund reagerar negativt. Varje promenad blir en träning.
 • Du ser en hund ni kommer behöva möta, en stor klump av ångest samlas i bröstet. Hur ska du komma ur situationen? Finns någon sidoväg du kan ta?
 • Någon frågar om ni ska ta en promenad ihop, detta leder till timmar av oro, ångest och planering. Vad ska de tycka om din hund när den beter sig som ett monster? Hur ska du kunna undvika en jobbig situation under kommande promenad.
 • Din hund gör utfall mot någon på kurs, det känns som alla tittar och dömer. Är du välkommen tillbaka nästa lektion?
 • Hunden gör utfall mot en människa på promenaden. Kommer de prata om dig nu, peka och berätta för alla hur dålig hundägare du är?
 • Dina drömmar om  träningar och tävlingar, om en ”duktig hund” dör långsamt i takt med att medvetandet förstår att det är omöjligt att vistas så nära andra hundar och människor i en pressad situation utan att något dumt ska hända.
 • Du börjar undvika andra för att inte ”störa”.
 • Andra klagar på hur dåligt det går för deras hundar på träningar och tävlingar – Du skulle ge allt för att byta med deras problem.
 • Drömmen om att skaffa valp bleknar eftersom problembeteenden ”smittar”.

Välkommen till livet med reaktiv hund. Hoppas ni ska trivas.

Men mest av allt önskar jag att ni såg hunden bakom utfallen, den fina lilla tjejen som gömmer sig där bakom det ”arga”.
Lär känna henne, låt henne träffa din hund några gånger på avstånd.
Hon kommer älska er, och ni kommer få en annan bild av henne.
Bara ni ger henne en chans att släppa alla sina rädslor om att ni ska göra henne illa…

15 Kommentarer
 1. Jag dömer inte dig alls. Men undrar vad du gör för att få bort det beteendet? Det har ganska mycket med ägaren att göra och om man kan läsa sin hund. Det måste ju vara något som gör att hunden gör utfall?
  Jag har en granne med en sådan hund och jag som har hund också blir fundersam när ägaren helt struntar i att hunden gör utfall, han gör ingenting, har försöker inte få hunden att sluta utan istället låter hunden göra utfall… Detta gör mig arg då jag anser att man kan träna bort det om man kan klura ut varför hunden agerar som den gör. Jag blir också arg när man ser en ägare som inte gör ett skit för att hunden ska sluta…
  Jag tror att om du verkligen går in för det kan du träna bort beteendet. Jag har istället problem med en hund som vill hälsa på allt och alla och jag tränar massor på att få bort det beteendet 🙂 Lycka till!

  • Vi tränar dagligen på detta, har gått till två hundpsykologer och fått övningar samt går kurser regelbundet i den mån vi har råd.
   Freja har alltid varit väldigt känslig, så en viss nervositet och försiktighet har funnits från början. När hon var ca ett år blev hon jagad och ”överfallen” av två hundar, vilket gjorde att hon började bli mer och mer nervös i hundmöten. Det plus ett jobbigt löp satte igång utfallen 🙁
   Jag ska faktiskt skiva ett helt inlägg som svar på din kommentar känner jag, lite om hur jag tränar och tänker 🙂 Håll ögonen öppna 😉

 2. Jag vet hur mycket du tränar ditt lilla hjärta, hur mycket tid, engagemang och både själ och hjärta som du lagt ner på henne. Jag vet också hur långt du kommit ned henne, hur duktig hon har blivit, tack vara alla slitsamma timmar du ägnat åt henne. Ge inte upp, låt inte andras åsikter stjälpa dig och Freja gumman. Du vet vad du ger henne, det är inte alltid hon klarar det hela vägen ut, men hon gör så gott hon kan, precis som du. Det är inte en dans på rosor, men ni dansar bra på det underlag ni har och gör det bästa ni kan båda två.
  Kramar om er båda

  • Tack bästa du <3 Jag försöker tänka på det, men ibland känns det bara som jag inte räcker till. Som om jag borde göra mer, vara snabbare, träna oftare osv osv. Men samtidigt vet jag ju att det inte går att vända ut och in på sig själv helt och hållet.. Det kommer varken jag eller Freja må bättre av :/ Stora kramar!

 3. Bra skrivet, när olle kom gjorde han utfall mot allt o alla, allt va super läskigt 🙁
  en mkt jobbig tid har de varit tills att komma ifrån utfallen, idag är han fortfarande osäker, men inga utfall så ett steg närmre att få olle säkrare i hundmöterna

  • Åh vad härligt att höra <3 Så skönt om bara utfallen kan sluta så man kan börja jobba med problemen från annat håll än i just kaoset runt utfallen.. Freja är väldigt försiktig och känslig av sig, och det är för mig inget problem. Jag kan hantera och arbeta med känsliga hundar, men just dessa utfall gör mig just nu så ledsen 🙁 Känns som vi aldrig kommer ur det..

 4. Vi tycker om både dig och Freja trots att du kan vara lite bitsk och göra utfall ibland Cia! 😉 Nej skämt åsido. Vet inte om det krävs att ens egna hund har gjort utfall för att man ska förstå. Livet i våran hiss är inte att skämta med.. ”titta inte på hunden, hon gillar inte det” och grannarna tror man är från en annan planet. och gör hon utfall så skrattar de bara. NI PROVOCERAR HENNE I EN TRÄNGD MILJÖ där JAG måste knö in min hund i HÖRNET för att NI ska kunna skratta åt henne när hon skäller åt er för att ni PRATAR och STIRRAR på henne med tänderna blottade! Gah.. så jag förstår dig.. ge inte upp bara. och vet inte om det är rätt sätt att säga det på… men försök slappna av.
  <3
  Djupa andetag nu tjejen. Och krama om din fina fina underbara Freja. Vi tycker om er båda <3

  • Tack underbara fina Petra <3
   Jag tror man behöver ha upplevt för att verkligen förstå, många kommer fram till Freja även om jag ber dem hålla avstånd. "Men hon är ju så sööt", sen sitter utfallet där, som ett brev på posten, människorna blir rädda och säger något i stil med "det var en arg en" och så går de snabbt iväg.. TACK SNÄLLA FÖR ATT NI PRECIS VISADE MIN HUND ATT UTFALL BELÖNAS MED ATT DET JOBBIGA FÖRSVINNER! Har jag lust att skrika, men de skulle ändå inte förstå 🙁

   Men något som hjälper är att det finns så bra människor runt, som dig. Ni ger kraft att orka träna vidare. När man vet att andra förstår hur man känner sig. Jag ska försöka slappna av, andas och fortsätta träningen.. Någon gång blir det bättre...
   Tycker så mycket om dig och Greta. Riktiga guldklimpar!

 5. Jag känner med dig i din situation. Det är inte lätt att vara hundägare alla gånger. Det känns ibland som att min hund är allmän egendom att hälsa, locka och pocka på utan att fråga först, men nåde mig den dagen då någonting händer. Då är det strikt hundägaransvar som gäller. Jag önskar att du endast behövde möta människor som lyssnar in först och hör efter hur man kan hjälpa till för att underlätta för dig och din tjej. Tyvärr så är det inte riktigt så det ser ut i vardagen.
  Jag blir inte arg när andras hundar beter sig eller springer fram trots att jag sagt att dom inte får hälsa, sånt händer. Det som gör mig arg är då den andra hundägaren är nonchalant över det inträffade eller skäller ut mig för att deras hund faktiskt blev sur för att den inte fick hälsa på min hund.
  Vi har en fralla i familjen som gör utfall mot hundar och går upp i stress varje gång det kommer gäster. Han är en go kille, men tyvärr är det väldigt få utanför familjen som får uppleva det. Själv har jag en ung labbetik som har kastat sig på alla hundar hon mött, förvisso glad, men vad gör det när hunden man möter inte uppskattar hennes tilltag. Har lyckats få väck det beteendet med skvallerträning så nu ska jag köra samma metod när vi möter människor. Jag är övertygad om att du kommer lyckas med Freja och har gett mig dän på att lyckas med Birdie. Tack för en bra text!

  • Tack för din kommentar, det värmer så när man hör om folk som faktiskt förstår vad man pratar om.
   Vad andra hundar gör man man inte styra över, men som du skriver, Ägarna(!) dom som visar noll respekt för att andra kanske inte vill hälsa. Dem gör mig bedrövad.. Tyvärr är det något som man bara får svälja, alla har inte förståelsen för hur man bör bete sig i de situationerna :/

   Jag förstår precis hur du menar med er fralla, precis så är det med Freja. Hon är fantastisk, skulle ALDRIG komma på tanken att göra något mot sina vänner eller oss i familjen. Men tyvärr får man ju en helt annan bild om man möter henne på stan 🙁
   Och att ha en ”för glad” hund blir ju nästan samma problem faktiskt, jag har en vän med hund som har det problemet. Det är supersvårt att träna eftersom så många förstärker beteendet genom att hälsa när hunden hoppar upp och är glad mot dom :/ Sen respekteras sällan ett ”Hälsa inte” från hennes sida, det möts istället med ”Men det är KLART att hon ska få hälsa, hon är ju bara glad!”

   Tänk om man kunde utbilda alla människor i hur man hanterar andras hundar vid möten 😉

 6. Har två reaktiva hundar, båda omplaceringar… Den ena är en amstaff/ambull så du kan ju tänka dig vad folk både viskar, pekar och faktiskt ibland skriker efter mig. Vi har på två år kommit till ett stadie där vi faktiskt oftast kan möta andra hundar och att hon bara drar mycket i kopplet (när hon kom till mig så kunde hon inte se en annan hund på 300 m avstånd utan att skrika, skälla och kasta sig).

  Den andra är en bichon havanais/yorkshireterrier (du kan även här, som småhundsägare förstå vad folk säger). Han går ihop med alla hundar lös, men har börjat göra utfall det senaste halvåret efter att ha blivit attackerad flera gånger.

  Man tränar och tränar men får ändå bara höra hur ”dåliga” ens hundar är. Jag jobbar även med hundträning och en del anser att man absolut inte kan gå kurs för en instruktör vars egna hundar gör utfall – men tänk om de visste bakgrunden till utfallen och hur mycket bättre de faktiskt blivit…

  • Åh jag kan bara för väl känna igen din situation.
   Det enda folk ser är utfallen eller det ”dåliga” beteendet. Sen att vi tränar dagligen är det ingen som riktigt förstår.
   Jag kan bara tänka tillbaka till hur det var i början av utfallen, Freja stressade upp så fort hon såg en hund på långt-långt avstånd, precis som du beskriver med din amstaff/ambull. Idag kan vi gå förbi hundar på andra sidan gatan och behålla fokus genom hela mötet. Idag mötte vi en annan utfallshund utan att Freja gjorde mer än att titta lite extra och stressflåsa lite, men hon tog godis genom hela mötet och släppte känslan såfort vi gått förbi. Synd att det inte syns, arbetet man lagt ner, och hur långt man kommit..

   Det som syns är ju den gången utfallet kommer, inte alla de 10 mötena tidigare som gått bra 🙁

   Jag är själv instruktör och jag ÖNSKAR verkligen alla kunde se vilket jobb jag gjort med Freja. Då skulle ingen tveka att gå kurs hos mig. Jag tror precis samma sak gäller för dig <3

 7. Hallådär!

  Läste någonstans att du precis fått en adhd-diagnos? Jag själv har add som jag fick diagnotiserat för snart 2 år sedan. Jag själv har en liten hund som jag arbetar mycket med. Hon är inte reaktiv men hon vaktar mig och gör därför utfall mot hundar och människor.

  Dedär jobbiga känslorna man får innan man ska ta en promenad, att man lyssnar så att trappuppgången är tom, att man ständigt får ångest eller oro när man kanske kommer möta på någon/några under promenaden. Även fast man försöker låta bli att känna de känslorna så går det inte att låta bli och självklart så märker hunden det direkt och det hela blir bara helt knas.

  • Team Cia

   Åh, vad ”spännande” med någon som har lite samma problem som mig (både personligt och hundmässigt). Ska kika in på din blogg när jag kommer hem 🙂

   Det är väldigt lätt att säga ”ta ett djupt andetag och slappna av.” Även om man vet att hunden påverkas av det du känner så går det inte att bara koppla bort sina känslor :/ Speciellt inte om man kanske har add/adhd liggande bakom som påverkar ens känslor hela tiden. Jag har ju 1000 saker på gång i huvudet konstant utan att vara medveten om det. Så det går inte att stänga av, Freja genomskådar mig direkt om jag ”låtsas” vara lugn men egentligen är stressad inuti… Dom är inte dumma, hundarna, vilket vissa verkar tro!

 8. Ååh, känner igen mig så mycket! Tråkigt såklart men samtidigt skönt att läsa att man inte är ensam i världen men en hund som är såhär.
  Vi kör mycket skvallerträning. Är det något ni testat??

Lämna ett svar